maartenvthoog.reismee.nl

3 dagen uit mijn dagelijkse leven (muhaa!)

Het is weer tijd voor een blog update (alweer!) over de laatste 3 dagen. Afgelopen donderdag was bijzonder leuk! We zijn mee geweest met een outreach van de dispensary van God Bless You Homes. Een dispensary is een soort van huisartsenpost met een kleine apotheek bij in ons geval. Maar dit is een missisondispensary, wat betekent dat ze alles voor zo weinig mogelijk verschaffen.

Op deze outreaches gaan ze naar arme dorpjes waar mensen geen geld en transport hebben om naar de dokter te gaan. Het gaat als volgt: we hebben 1 kamer, buiten wordt de informatie van mensen gevraagd en wordt de bloeddruk opgemeten. Daarna komen ze binnen in een korte rij te zitten waar ze wachten op de dokter. Dan kan je naar een dokter die kijkt wat er aan de hand is. Nouja vraagt eigenlijk, hij praatte alleen maar. Dan schrijft hij op een briefje wat voor medicatie de patiënt nodig heeft en of hij ook nog inentingen of verband o.i.d. nodig heeft. Voor dat laatste gingen ze naar een zuster en voor de medicatie kwamen ze dus bij ons. De meeste pillen zaten zeg maar in grote potten en dan moesten wij dus een bepaald aantal meegeven. Overigens vonden wij wel dat er echt veel te makkelijk pillen worden weggegeven, wat eigenlijk sowieso een feit is hier in Kenia. Iedereen slikt fulltime paracetamol en ibuprofen, maar goed, dat is bijzaak. Het gave aan deze outreach was dat we alles gratis konden weggeven, de mensen moesten alleen 50 shilling (iets minder dan 50 cent) betalen bij het ‘registreren'. Wat echt amazing is, want anders blijven deze mensen gewoon thuis. Dit hebben we dus echt de hele dag gedaan, totdat wij (Marije en ik) echt weg moesten om voor het donker thuis te zijn.

Op vrijdag heb ik eigenlijk niet bijzonder veel gedaan, 's ochtends ben ik naar de prayerroom geweest, wat altijd uiterst gaaf is, maar daarna hadden we even kort overleg over de Schoolministry. We zijn tegenwoordig bezig met outreaches op high schools. De eerste school waar we zijn geweest was zo enthousiast dat we meteen werden uitgenodigd voor alle woensdagen in februari en dus ook meer zondagen. De dienst was ook echt te gek! Ongeveer 30 mensen reageerden op de oproep om hun leven aan Jezus te geven! (hoeveel mensen dat echt [voor het eerst] hebben gedaan weet ik niet, maar toch!). Maar aankomende zondag (morgen dus) hebben we 2 scholen tegelijk, dus daarvoor moesten we dus even het team verdelen! Ik ben dus 1 van de aanbiddingsleiders, wat ik echt heel gaaf vind. Ok, om niet een uitgebreid geestelijk verhaal op te hangen over hoe groot wonder ik dit niet vind, gaan we door. Nouja, 's middags hebben we nog gehangen met de groep van de prayerroom, wat echt heel gezellig was, een beetje zoals thuis (maar ze nemen jullie plaats niet in hoor!;) ). Daarna zijn we nog bij onze buren wezen eten en daarna hebben we warempel scrabble in het Engels gespeeld (ik werd zelfs 2e!), maar dat is minder interessant!

Vandaag ben ik vanochtend naar de High School geweest. We zijn sinds vorige week begonnen met het geven van drama-lessen. Wat echt enorm te gek is om verschillende redenen die wat lastig uit te leggen op een blog, maar de reden die wel makkelijk uit is te leggen is dat het vermaak is voor de boarders. Zij zitten namelijk dus buiten de schooldagen van 4 uur 's ochtends (!) tot 9 uur 's avonds (alleen voor eten hebben ze pauzes), ook zaterdagen en zondagen gewoon in het lokaal! Ze krijgen zondag wel vrij voor de kerk en tegenwoordig kijken ze ook nog een film op zaterdagmiddag, maar voor de rest zijn ze dus bezig met studeren! Nou iig, ik vind dit dus echt het leukste van alles! Ik vind drama echt geweldig en het is super om te zien dat de studenten er ook ECHT van genieten!

Vanmiddag ben ik met de kinderen wezen spelen, wat ook heel leuk was. We hebben een soort memo-borden gemaakt (aha, Hanna, ik heb iets voor jou gemaakt in de tussentijd, dus hou je brievenbus in de gaten!), wat erg gezellig was! Mijn kinderen zijn ook gewoon eigenlijk de leukste! Oke, nou dat was een half weekje uit mijn leven hier! O het is hier trouwens 30 graden!:D

mamma

Stoer...Hier is het -20

Lobke

Dat is geen grapje! Echt afzien hier! Maar echt super gaaf om allemaal te lezen!

mamma

50 graden verschil!!

Linda

Mijn reactie is op elke blog vrijwel altijd hetzelfde, maar elke keer is het weer de eerste gedachte die bij me op komt: wat ben je toch cool!

o+o

een kleinzoon die pillen uitdeelt, aanbiddingsleider is en spreekt over 'mijn kinderen'. Wat cool !!!

Jorie

Maart! gaaf verhaal weer! scrabble in het engels, awesome! en echt super dat je aanbiddingsleider bent ;)

Jiska

Niet waar, mijn kinderen zijn al de leukste! (revelation, revelation,... ;) )